bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Nákupní průvodce

V době, kdy se sotva někdo dokáže obejít bez smartphonu, jsou zapotřebí výkonné baterie pro mobilní telefony. Nakonec, není nic nepříjemnějšího, než když se mobilní telefon na cestách vybije a není k dispozici žádný zdroj energie, který by ho nabil. Pokud baterie již nefunguje správně, jsou užitečné náhradní baterie. V našem průvodci se dozvíte, co hledat při nákupu.

Co je baterie pro mobilní telefon?

Baterie mobilního telefonu je akumulátor, tj. dobíjecí zařízení k ukládání energie , které je speciálně navrženo pro napájení mobilních telefonů a chytrých telefonů. Baterie se obvykle nachází za odnímatelným krytem na zadní straně mobilního telefonu, kde je umístěna také SIM karta. U většiny modelů lze baterii vyjmout a vložit několika jednoduchými kroky - praktické, je-li nutná výměna baterie. To je případ, kdy již nefunguje správně, například když se vybíjí velmi rychle, takže běžné používání mobilních telefonů již není možné, nebo když jej již nelze nabít.

Stejně jako všechny akumulátory mají baterie pro mobilní bezdrátová zařízení omezenou životnost. Počet cyklů nabíjení / vybíjení, stanovený někdy výrobcem, vám sděluje, jak často lze baterii dobít, ale na její životnost ovlivňují různé faktory. Správné zacházení je důležité z důvodu úspory baterie, optimalizace doby provozu a podpory dlouhé životnosti. To mimo jiné souvisí s tím, jak nabíjíte baterii a jakým způsobem s ním zacházíte. Níže je uveden přehled typů baterií mobilních telefonů, kritéria pro výběr nové baterie, když se vaše stará vzdala, a tipy, jak z baterie smartphonu vytěžit maximum.

Jaké typy baterií mobilních telefonů existují?

O jaký typ baterie jde, je obvykle definován použitými materiály. Lithium-iontové baterie (zkráceně: Li-Ion), například lithium-polymerové baterie a někdy nikl-metal hybridní baterie se dnes používají (Ni-MH) a nikl-kadmiové baterie (NiCd), přičemž tyto jsou z velké části nahrazovány lithium-iontovými bateriemi kvůli jejich náchylnosti k takzvanému paměťovému efektu. Paměťový efekt se vyskytuje u některých typů baterií (např. NiCd baterie), pokud není před vybitím baterie zcela vybitá. „Pamatuje“ si energetickou potřebu a ve výsledku se již nenabíjí správně. Konkrétně se to projevuje předčasným poklesem napětí. Pokud napětí poklesne příliš nízko, baterie již nebude dodávat žádnou energii, i když kapacita (specifikovaná v mAh) ještě není vyčerpána. U baterií tohoto typu vždy platí: před nabitím mobilního telefonu je zcela vybijte.

Lithium-iontové baterie tento problém nemají. U nich je úplné vybití dokonce škodlivé, proto zde úplné vybití není žádoucí. Je lepší nabít Li-Ion baterii, když je stále nabitá na 20 až 30%. Výhodou lithium-iontových baterií je, že jsou velmi lehké a mají vysokou hustotu energie. To umožňuje kompaktní design s nízkou hmotností - praktické, zejména pro mobilní zařízení, jako jsou mobilní telefony, kde se počítá každý gram.

Nákupní kritéria pro baterie mobilních telefonů - to je to, na čem záleží

Nejprve byste se měli ujistit, že je baterie kompatibilní s vaším zařízením. Podle popisu produktu můžete snadno zjistit, zda se baterie hodí k vašemu mobilnímu telefonu. Obvykle jsou zde uvedena všechna kompatibilní zařízení. Někdy již z názvu produktu vidíte, pro který smartphone nebo mobilní telefon je baterie vhodná.

 Důležitým kritériem pro všechny typy baterií je kapacita (v mAh, miliampérhodinách), tj. Množství energie, které může buňka uložit a uvolnit. Chcete-li porovnat produkty, měli byste se také podívat na napětí, protože výkon baterie lze nejlépe klasifikovat pomocí watthodin. Tato hodnota je výsledkem kapacity v mAh krát napětí ve V děleno 1000. To znamená: Baterie se stejnou kapacitou baterie v mAh, které však mají různé hodnoty napětí, vydávají různá množství energie za hodinu. To souvisí se skutečností, že údaje o kapacitě je třeba chápat na volt. V našem obchodě jsou k dispozici baterie mobilních telefonů ve středním třímístném až vysokém čtyřmístném rozsahu mAh. Poznámka: Obzvláště vysoká kapacita není nutná. Je důležité, aby byla vybrána baterie mobilního telefonu tak, aby odpovídala vašemu zařízení. Pokud vyberete produkt, který je podle výrobce vhodný pro váš mobilní telefon nebo smartphone, můžete si být jisti, že baterie má odpovídající hodnoty kapacity a napětí.

V našem obchodě můžete filtrovat nabízené baterie smartphonů podle toho, pro které značky a modely mobilních telefonů je lze použít. To usnadňuje výběr vhodné baterie. Mimochodem: Nabíječky, USB kabely pro nabíjení, powerbanky a další nabíjecí techniku pro vše, co souvisí se smartphony, najdete v našem internetovém obchodě, stejně jako náhradní a originální baterie.
Dalším aspektem při výběru baterie je energetická hustota. Udává, kolik energie lze uložit na jednotku objemu nebo hmotnosti. To je důležité do té míry, že vysoká hustota energie umožňuje menší a tedy i prostorově úspornější návrhy bez ztráty výkonu. Hustota energie je dána typem baterie. Li-Ion baterie mají poměrně vysokou hustotu energie, a proto jsou obzvláště populární, pokud jde o bateriové vybavení v mobilních zařízeních, které by mělo být malé, lehké a praktické.

Prodlužte výdrž baterie a její životnost

Kromě technických specifik se většina uživatelů mobilních telefonů zajímá hlavně o: Jak dlouho vydrží baterie a kdy je nutné ji vyměnit? V zásadě může (někdy) udávaný počet možných nabíjecích cyklů poskytnout představu o tom, jak dlouhá bude pravděpodobně životnost baterie, avšak jak životnost, tak doba běhu do dalšího nabití závisí o tom, jak člověk používá mobilní telefon a jak zacházet s baterií.

Na otázku, jak správně nabít baterii mobilního telefonu, byla odpověď většinou: nejlepší je vždy ji před dalším nabitím zařízení úplně vybít. To souvisí s již zmíněným paměťovým efektem, ke kterému dochází mimo jiné u NiCd baterií. Protože u dnešních lithium-iontových baterií tento problém již není, doporučení se změnilo. Pokud máte ve svém smartphonu takovou baterii, měli byste začít nabíjet, když je stav nabití přibližně 20 až 30 procent. Li-ion baterie netolerují úplné vybití; pokud je necháte „běžet prázdné“ často, může to mít negativní dopad na životnost. Úroveň nabití mezi 30 a 70 procenty je považována za „ideální“ pro „zdraví baterie“. Péče o baterii zahrnuje také zabránění zbytečnému nabíjení (podle hesla: „Nabijte 10 minut před prací“), protože nabíjení baterii vždy zatěžuje.

Moderní zařízení často nabízejí možnost „rychlého nabíjení“ - funkce, která umožňuje mnohem rychlejší nabíjení baterie. To může být užitečné, když k nabití málo času, ale vyšší dodávka energie obecně zatěžuje bateriový článek, což může poškodit životnost.

Dalším aspektem je příslušenství. Doporučujeme používat vysoce kvalitní kabely a nabíječky, nejlépe originální díly od výrobce, aby bylo zajištěno, že nabíjení probíhá co nejšetrněji a nejúčinněji.

V neposlední řadě: Extrémní okolní teploty jsou škodlivé jak pro baterii, tak pro smartphone. Pokud je to možné, zařízení a baterie by neměly být vystaveny velmi vysokým nebo nízkým teplotám. Například v létě je důležité vyhnout se přímému slunečnímu záření; V zimě dává smartphone přednost tomu, aby zůstal v kapse, když jsou teploty velmi nízké.

Náš praktický tip: lokalizovat hlídače síly

Vyhnout se častému nabíjení je možné, pouze pokud je minimalizována spotřeba energie smartphonu. Stojí za to použít režim úspory energie a například snížit jas displeje. Funkce, jako je „otáčení obrazovky“, určování polohy Bluetooth nebo GPS, by měly být také deaktivovány, pokud nejsou aktuálně vyžadovány. Je také velmi důležité identifikovat aplikace, které využívají hodně energie. To se obvykle jednoduše provádí pomocí správce aplikací nebo odpovídajících nabídek s přehledem aplikace v nastavení smartphonu. Aplikace, které nejsou vyžadovány a mohou běžet na pozadí, mohou spotřebovat hodně energie a měly by být deaktivovány nebo odinstalovány.

FAQ – často kladené otázky týkající se mobilních baterií

Co znamená „Udržovací nabíjení“?

U udržovacího nabíjení se rozumí proces nabíjení, který kompenzuje samovybíjení baterie a zajišťuje tak, že úroveň nabití zůstane na 100 procentech. Udržovací nabíjení začíná, když je baterie nabitá, a zůstává připojena k síti. To není prospěšné pro životnost baterie; Plné nabíjení se obecně u Li-Ion baterií nedoporučuje a měli byste se rozhodně zdržet ponechání mobilního telefonu připojeného k nabíječce nebo zásuvce po celé hodiny, když je baterie již plná. To může zhoršit kapacitu, tj. Z dlouhodobého hlediska snížit výkon a výdrž baterie.

Proč baterie mobilních telefonů explodují?

Naštěstí to obvykle nedělají, ale vždy existují zprávy o vypálení a vybuchnutí baterií mobilního telefonu - v jednotlivých případech se tak může stát. Zpravidla jsou ovlivněny lithium-iontové baterie. Důvodem je jejich vysoká hustota energie. S neporušenou baterií se lithiové ionty pohybují pomalu a „dobře dávkují“ mezi komorami elektrod, protože je mezi nimi polopropustná přepážka. Pokud je tento takzvaný separátor poškozen, může to vést ke zkratu, který v nejhorším případě může způsobit vznícení zařízení. Poškození může být způsobeno pádem, rozdrcením, nadměrným teplem nebo chybami konstrukce. Pokud vypukne požár, je lepší ho nehasit vodou, jinak může následovat výbuch. Lepší volbou je suchá chemikálie. Pro uklidnění: Pravděpodobnost, že se akumulátor smartphonu začne hořet, je velmi nízká.